יום עיון: היסטוריה, מדיה, והעידן הדיגיטלי: כיוונים חדשים במחקר

ד', 22/06/202209:00
יום עיון
מכון המחקר ליהדות זמננו, המחלקה לתקשורת ועיתונאות

העידן הדיגיטלי פותח הזדמנויות חדשות למחקר, ובתוך כך גם מציב דילמות עבור חוקרים העוסקים בתחומי ההיסטוריה והמדיה, כמו זיכרון השואה, הגניזה הקהירית, חקר המקרא, חקר רשתות חברתיות, ועוד. בין אלו, עולות השאלות: כיצד ניתן לעשות שימוש בכלים דיגיטליים במחקרים בעלי אוריינטציה היסטורית? אילו דילמות עולות מן השימוש בחומרים ארכיוניים שעוברים לעולם הדיגיטלי? כיצד מושגים כמו רשתות חברתיות או אלגוריתמים, יכולים לקדם את ההבנה של שדות היסטוריים? וכיצד חשיבה היסטורית יכולה לקדם את המחקר העכשווי על מדיה דיגיטליים?

נבקש לדון בשאלות אלו ביום עיון שיוקדש לסוגיות אלו, בשיתוף פעולה בין המכון ליהדות זמננו והמחלקה לתקשורת ועיתונאות. במהלך היום יוצגו מגוון מחקרי מדיה והיסטוריה העוסקים ביישום או בפיתוח מתודולוגי מחקרי, בהם נעשה שימוש חדשני וייחודי באמצעים דיגיטליים. חלק מהמחקרים נמצאים עדיין בשלבי פיתוח. בכל מושב נקיים דיאלוג פתוח בין היסטוריונים ובין חוקרי תקשורת, בין חוקרים ובין תלמידי מחקר, ונברר מהן הדילמות וההזדמנויות העולות מהמפגש בין הדיסציפלינות, וכיצד ניתן להמשיך ולהעשיר את הקשר בין השתיים.

יום העיון יתקיים ביום רביעי, 22.6.22, בחדר 3001 בבניין רבין. היום מיועד לתלמידי תואר שני, תלמידי מחקר ולחוקרים מכל השלבים העוסקים בתקשורת או במחקר בעל זיקה לתחומים היסטוריים. אלו המעוניינים להשתתף, אנא מלאו את הטופס, המפרט את שם המשתתף, התואר הנלמד, נושאי המחקר והשיוך החוגי.

שימו לב: מספר המשתתפים מוגבל. אנא הירשמו בהקדם.

תכנית יום העיון: יום רביעי, 22.6

9:00-9:20 התכנסות
9:20-9:30 דברי פתיחה - פרופ׳ עמית פינצבסקי
9:30-11:00 מושב ראשון: הרצאת אורח: מתודות דיגיטליות היברידיות
פרופ' ג׳ין בורגס, מרכז המחקר QUT למדיה דיגיטליים, בית הספר לתקשורת, אוניברסיטת קווינסלנד לטכנולוגיה. ההרצאה תתקיים באנגלית, ניתן יהיה לשאול שאלות גם בעברית.
11:00-11:30 הפסקה
11:30-13:00 מושב שני: רשתות חברתיות מפרספקטיבה היסטורית
פרופ׳ ניק ג׳ון (המחלקה לתקשורת, האוניברסיטה העברית), 'The History of Unfriendingt'
ד"ר עודד זינגר (החוג להיסטוריה של עמ"י, האוניברסיטה העברית), רשתות חברתיות בתעודות הגניזה הקהירית
13:00-14:00: הפסקת צהריים
14:00-15:30 מושב שלישי: עדויות והיסטוריה חזותית של השואה בעידן הדיגיטלי
פרופ׳ עמית פינצ׳בסקי (המחלקה לתקשורת, האוניברסיטה העברית),
ד״ר רננה קידר (החוג למשפטים; מדעי הרוח הדיגיטליים, האוניברסיטה העברית), ניתוח אלגוריתמי של עדויות שואה

ניתוח ארכיון: ד״ר טוביאס אברכט-הרטמן (המחלקה לתקשורת, פורום אירופה, האוניברסיטה העברית),

״Visual History of The Holocaust: Rethinking Curation in The Digital Age״.
מושב זה יתקיים באנגלית, ניתן יהיה לשאול שאלות גם בעברית.
15:30-15:45 דברי סיכום - פרופ׳ עמית פינצ׳בסקי