check
יחידות אקדמיות | מכון המחקר ליהדות זמננו

יחידות אקדמיות

צרו קשר

ראש המכון: פרופ' עמוס גולדברג
 amos.goldberg@mail.huji.ac.il  
הר הצופים, בניין גסטר, חדר 311
טלפון: 02-5881701 | פקס: 02-5881243

רכזת מכון המחקר ליהדות זמננו: גב' הילה דומינשטיין
cjewry@savion.huji.ac.il
הר הצופים בניין גסטר חדר 315 | טל: 02-5881703

עורכת השנתון האנגלי: גב' רובין זלבן 
robinz@savion.huji.ac.il 
הר הצופים, בניין גסטר חדר 314 | טלפון: 02-5882491

מנהלת אקדמית, המדור לתיעוד בע"פ: ד"ר רוני מיקל אריאלי
ronimikel@gmail.com 
הר הצופים, בניין גסטר חדר 310 | טלפון:  02-5882372

 

 

 

המדור לתיעוד בע"פ

ארכיון המדור לתיעוד בעל פה הוא אוסף הראיונות החשוב ביותר הנמצא במוסד אקדמי בישראל. רוב הראיונות המופקדים בארכיון נערכו במסגרת מחקרים שהתבצעו על ידי חוקרים וסטודנטים של המכון ליהדות זמננו, אולם קיימים גם ראיונות המבוססים על שיתוף פעולה עם גופים וארגונים מחוץ לאוניברסיטה, בעלי עניין מיוחד בפיתוח התיעוד בעל-פה ובהנגשתו לציבור. מאז הקמת המדור בשנת 1959, נקלטו ונרשמו בו למעלה מ-10,000 ראיונות, במסגרת למעלה מ-250 פרויקטים תיעודיים העוסקים בהיבטים שונים בחיי היהודים בזמננו ובתולדותיהם. החומר התיעודי במדור מבוסס על עדויות ממקור ראשון מפי אנשים אשר חוו את האירועים עליהם הם מספרים. המדור לתיעוד בעל-פה משמר ומעמיד לרשות החוקרים והציבור הרחב עדויות הקשורות לקשת רחבה של נושאי מחקר ביהדות זמננו. 

חלוצי החוקרים של המכון ליהדות זמננו פיתחו את מיומנויות הראיון דרך התנסות אישית, והתייחסו לתיעוד בע"פ בעיקר ככלי לאיסוף ראיות היסטוריות. תיעוד בע"פ הפך בימינו לתחום ידע מוכר הדורש מחקר והכשרה, כדי שיתבצע על פי אמות מידה מקצועיות. המדור לתיעוד בעל פה מנהל את אוסף הראיונות שנאסף במשך למעלה מחמישים שנה על ידי חוקרים, תוך שמירה על מקצועיות והתאמה לשינויים הטכנולוגיים. המדור משרת את החוקרים המבצעים את הראיונות ואת ציבור המשתמשים באוספי הארכיון. כמו כן הוא מציע קורסים לתיעוד בע"פ וממלא תפקיד מרכזי באגודה הישראלית לתיעוד בע"פ, אשר מטרתה היא לשפר את רמת המקצועיות בתחום. החל משנת 2019 תתאפשר גישה לראיונות גם דרך אתר הספרייה הלאומית אשר תמשיך בפרוייקט הנגשת הראיונות לציבור.

ד"ר רוני מיקל אריאלי, המנהלת האקדמית של המדור לתיעוד בע"פ

לאתר המדור לחצו כאן.


ארכיון הסרטים היהודיים ע"ש שפילברג

ארכיון הסרטים היהודיים ע"ש שפילברג הינו האוסף הגדול ביותר בעולם של סרטי תעודה בנושאים יהודיים. הארכיון מכיל למעלה מ-18,000 כותרים של סרטים מתקופות שונות החל משלהי התקופה העות'ומאנית ועד ימינו אלה. בארכיון קיימים סרטים כמעט בכל פורמט ויזואלי לרבות פילם, סוגי וידאו שונים וקבצים דיגיטליים. בין חומרי הארכיון ניתן למצוא תיעוד נדיר של יהודי פולין ערב מלחמת העולם השנייה, את הסרט המפורסם על הקמת המדינה "בא היום - The Day Came"  ורגעים מרגשים מעליית יהודים לארץ אז והיום. הסרטים נשמרים באמצעות מערכת חכמה של בקרת אקלים, וצוות הארכיון עמלים רבות על שימורם והנגשתם לציבור הרחב באמצעות דיגיטציה והעלאתם לרשת. אוסף הסרטים אינו רק שיקוף יפה ומקיף של תולדות העם היהודי במאה ה-20, אלא גם שרטוט של קווי נשמתו כפי שנתפסה ותועדה בעדשת המצלמה.
לאתר הארכיון לחצו כאן


מרכז וידאל ששון לחקר האנטישמיות

The Center is primarily interested in providing a high-level platform within academia for understanding the historical and contemporary contexts of antisemitic prejudice, its occurrences, and its mechanisms, including comparative perspectives on other forms of discrimination and racism. Research at SICSA intentionally covers a broad spread of disciplines: history, political science, psychology, sociology, law, economics, literature, and the arts. This interdisciplinary approach means that the Center is able to act as both a material and intellectual resource for researchers, students, and educators.

SICSA activities encompass research projects, doctoral and postdoctoral fellowships, a wide range of publications (books, monographs on current topics, a research journal, and annotated bibliography), a computerized bibliographic project, conferences, symposia, monthly seminars, and lectures. Its Analysis of Current Trends in Antisemitism (ACTA) unit conducts research on worldwide trends, focusing  focus on changes in local, national and regional areas and their impact on public opinion, the arts, the mass media, and ideological and political movements...more.


מרכז צ׳ריק לתולדות הציונות, היישוב ומדינת ישראל

המרכז ע"ש ברנרד צ'ריק באוניברסיטה העברית נוסד בשנת 1985 לשם קידום המחקר הבין-תחומי בתולדות הציונות, היישוב ומדינת ישראל. המרכז מעוגן במכון המחקר ליהדות זמננו. תחומי עניינו העיקריים של המרכז הם המחקר של הרעיון הציוני, התנועה הציונית, העלייה, ההתיישבות היהודית, היחסים בין יהודים לערבים, הזיקה בין מדינת ישראל לבין העם היהודי לתפוצותיו, ובין המפעל הציוני לבין גורמים לא-יהודים בארץ ומחוצה לה. המרכז מבקש להדגיש היבטים הקשורים לחברה, לפוליטיקה ולתרבות של התנועה הציונית, היישוב היהודי ומדינת ישראל, בתקופה המשתרעת מימי ראשיתה  של תנועת חיבת ציון ב-1881 ועד ימינו. מנהל מרכז צ'ריק הנוכחי הוא ד"ר אסף שלג, רכזת המרכז היא גב' קרין כהן.

לאתר המרכז לחצו כאן


פורום אמל"ט

"פורום אמל"ט" הינו במת דיון של חוקרים מדיסציפלינות שונות העוסקים ביהדות אמריקה הלטינית הן בארץ והן באוניברסיטאות בחו"ל. הפורום מתקיים במסגרת מכון המחקר ליהדות זמננו, ובשיתוף החוג ללימודים ספרדיים ולטינו-אמריקנים באוניברסיטה העברית, ואמיל"ט – אגודה ישראלית של חוקרי יהדות אמל"ט. הפורום מקיים סמינר מחקרי אחד בחודש בהשתתפות חוקרים ותלמידי מ.א. ודוקטורט מכל האוניברסיטאות בארץ, ומהווה במה לחוקרי יהדות אמל"ט המבקרים בישראל. בשנת תשפ"א הפעילויות מתקיימות בזום ומאפשרות השתתפות פעילה של חוקרים מרחבי אמריקה הלטינית ומארה"ב. רכז ומתכנן הפורום הוא ד"ר לאונרדו סנקמן (Leonardo.senkman@mail.huji.ac.il) ומתאמת המפגשים ד"ר מרגלית בז'רנו (margalit.bejarano@mail.huji.ac.il)


המדור לדמוגרפיה

המדור לדמוגרפיה וסטטיסטיקה של היהודים אוסף, מנתח ומפרסם מחקרים על היבטים שונים של האוכלוסייה היהודית בעולם לרבות מספרם של היהודים, פיזורם הגיאוגרפי, תנועות הגירה, דפוסי פריון ומשפחה, מאפיינים חברתיים-כלכליים, ותחזיות. המדור מוציא לאור את הסדרה Jewish Population Studies במסגרתה פורסמו עד כה 31 כרכים (האחרון בשנת 2020). למדור ספריה הכוללת אוסף ייחודי של סטטיסטיקות על יהודים מרישומים שוטפים, מפקדים, וקהילות יהודיות מהמאה ה-19 וראשית המאה ה-20. חוקרי המכון אחראים על הוראת התחום במסגרת החוג להיסטוריה של עם-ישראל ויהדות זמננו. המדור הוקם ונוהל בראשיתו על-ידי פרופ' רוברטו בקי ז"ל ובהמשך על-ידי פרופ' עוזיאל א. שמלץ ז"ל; חוקריו כיום כוללים את פרופ' סרג'ו דלה-פרגולה, ד"ר מרק טולץ, ד"ר שלומית לוי, ופרופ' עוזי רבהון.


פורום חוקרי שואה רצח עם ואלימות המונית